Vackra trädgårdar i och runt Östergötland

Stenhänge

Villa Stenhägne i Söderköping

Ingegerd och Hans Edman

En tomt på knappt 2000 mför tjugofyra år sedan, med bara sly och ung granskog i olika nivåer. Vilka möjligheter! Ända tills vi började gräva…Vi har ett klippblocksparti, 16 x 2 x 3m, på baksidan av huset med springkälla, vattenfall, liten damm och bäck. Stenterasser 34 x 2 x 2 m ut mot vägen (vackrast på hösten), gjuten guldfiskdamm med numera18-åriga guldfiskar. Liten, tidigare helt ogräsbevuxen kulle, som håller på att omvandlas till en lund. Ett antal upphöjda rabatter (hellre det än baxa upp ännu fler stooora stenar) med olika teman beroende på väderstreck.

Ett flertal uteplatser bl.a. Kungsklippan, Smultronstället, Bryggan och Skomakarn’s bänk (mellan hägg och syren), var och en med sin karaktär och sin egen utsikt över trädgården.  Liten köksträdgård med potager-inspirerade snigelsäkra odlingslådor, fristående fruktträd, spaljerade päron.

Vi tycker om ormbunkar och hosta (och har några ovanliga), alunrot, tulpaner i kombinationer, har ett drygt 20-tal clematis, alltså ingenting i samlar eller specialitetsammanhang. Vi försöker få till vackra kombinationer och att hitta en balans mellan sten och växtlighet. Börjar efter flera år att få till en blå mur (murklockor i mängd!).

Tomten har ”arkitekterat” sig själv och vi har försökt anpassa oss till förut-sättningarna utan att rätta in oss i trädgårdsmode-leden. Med alla stenar så har vi naturligtvis provat på litet zonknäckning, en del med riktigt bra resultat.

Ogräsfritt? Absolut inte. Välkomna!


 

Share Button

Kontaktuppgifter


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>